🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester MIYABI 5000MCD "Rocking Santoku"

30. mar 2025
🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester MIYABI 5000MCD "Rocking Santoku" - Me & Max AS

MIYABI 5000MCD Rocking Santoku

 

En elegant blikkfanger på kjøkkenet!


 

MIYABI er et knivmerke fra ZWILLING produsert i Seki i Japan. 5000MCD er en av toppseriene fra MIYABI, og består av en rekke kniver for ulik bruk med det samme designspråket i høyglanspolert, dypetset damaskusstål og skaft i høykvalitets masurbjørk. Disse knivene er ikke billige, men kvalitet koster, og disse knivene synes jeg forsvarer prisen, gitt det eksepsjonelt høye nivået på design, håndverk og stålkvalitet. Liker du knivene i denne serien, så tror jeg du vil synes de er vel verd investeringen. 


MIYABI 5000MCD Rocking Santoku er en virkelig blikkfanger av en kniv. Den har en elegant utforming, med sin svaie rygg og ekstra buede egg, og den vakre overflaten med dypetset høyglanspolert damaskusstål gir et eksklusivt preg. Kniven er overraskende lett i hånden, noe som gjør den behagelig å jobbe med, selv over lengre tid. 

Bladet er smidd med 100 lag damaskstål med en egg av et stål som kalles MC63, der MC står for Micro Carbides og 63 viser til hardheten eggen er herdet til. Stålet er en forbedret versjon av et moderne pulverstål kalt SG2, og viser seg å tåle ganske hard bruk til tross for den høye hardheten på stålet. Dette er en kniv som vil holde seg skarp lenge. Kniven var godt skarp ut av esken, som for øvrig står i stil med den vakre kniven, men en profesjonell sliping på fin japansk slipestein gjorde kniven nesten magisk skarp. Den var også ganske enkel å få skarp. Eggstålet i denne kniven er ett av de aller beste moderne stålene jeg har testet så langt. 

Det slanke skaftet i høykvalitets masurbjørk gir et lyst, elegant og luksuriøst uttrykk, og er lett å holde, også for mennesker med litt mindre hender. Det er verd å merke seg at skaftet er assymetrisk, slik at skaftet er formet enten for høyre- eller venstrehendte. Assymetrien er imidlertid ganske moderat, så det er ikke umulig eller ubehagelig å bruke en kniv som er for «feil» hånd. 

Når jeg tok kniven i bruk syntes jeg først at skaftet var en tanke for slankt, men etter en tids bruk falt det naturlig, og understreket bare at dette er en kniv for de mer delikate oppgavene på kjøkkenet. Dette er ikke kniven for å dele store kålhoder eller kålrabi, eller hugge hodet av stor skrei eller laks, men den er perfekt til å hakke løk og urter og skjære «englehår» av kål til coleslaw for eksempel. Den er også helt fremragende til å skjære stykker av rent kjøtt, og gir rene, rette snitt i biff og fugl. Buen i eggen gjør at du lett kommer helt ned til skjærefjøla uten å «sage» deg igjennom. 

Det tynne bladet glir nesten friksjonsløst gjennom alt som skjæres, og man bruker helt automatisk mindre krefter når man skjærer. Det gjør igjen at kniven treffer skjærebrettet med mindre kraft, og kniven holder seg skarp lenger. Det er nesten magisk hvor lett bladet glir igjennom når man skjærer og hakker løk, og man kan skjære tykke sprø gulrøtter uten at de brekker av halvveis igjennom. Alt til sitt bruk. 

Dypetsingen i damaskstålet reduserer friksjonen mellom kniven og det som skjæres, og gjør at matvarer i mindre grad klistrer seg til bladet, og gjør det enkelt å holde kniven ren. I tillegg er det estetisk svært tiltalende og et tegn på kvalitet og godt håndverk. Balansepunktet til kniven ligger akkurat i overgangen mellom skaftet og bladet, noe som betyr at hvis man bruker kokkegrepet på kniven, så ligger balansepunktet midt i hånden. Griper man skaftet vanlig, så er kniven akkurat passe fremtung til lett og trygg bruk. Et designelement jeg satte spesielt pris på er at hælen på kniven er trukket litt frem, slik at det spisse hjørnet på eggen havner litt unna fingrene som holder kniven. Lang erfaring med bruk av kniver har lært meg at det bakerste hjørnet på kniven er der man oftest skjærer seg. Å trekke dette hjørnet frem og bort fra fingrene er derfor et smart og trygt designvalg. 

Den svaie ryggen er utvilsomt en viktig del av knivens elegante estetikk. En praktisk konsekvens av denne formen er imidlertid at det blir vanskeligere å bruke ryggen til å samle sammen hakkede ingredienser fra skjærefjøla – en teknikk noen av oss bruker for å skåne eggen. Dette er en liten ulempe for de som er vant til å gjøre dette, og kanskje et punkt der estetikk har veid tyngre enn denne spesifikke, praktiske funksjonen. Det påvirker dog ikke knivens utmerkede kutteegenskaper.

Konklusjon: MIYABI 5000MCD Rocking Santoku er en kniv i den absolutte toppklassen som kombinerer kvalitet, estetikk og funksjonalitet på en god måte. Den er et utmerket valg for både semiprofesjonelle kokker og matentusiaster som setter pris på design, kvalitet og ytelse. Den mindre praktiske ryggen for skraping oppveies langt på vei av at kniven ellers er fantastisk i bruk, og betenkningen vedrørende bruk til tyngre oppgaver har ingenting med kvaliteten på selve kniven å gjøre. Man bør som kjent ikke bedømme en Ferrari på off-roadegenskapene. 

Alt i alt synes jeg dette er en fantastisk kniv til det aller meste unntatt de aller tyngste oppgavene, og de lettere oppgavene den er beregnet for, gjør den bedre enn kniver som er gode til å dele store kålhoder i to. Den koster en del, men liker du designet på kniven, er jeg ganske sikker på at du vil synes den er vel verd investeringen, da kvaliteten og håndverket er fra helt øverste hylle.

Jeg gir MIYABI 5000MCD Rocking Santoku 5 av 5 stjerner for kvalitet, design og brukervennlighet, med det lille forbeholdet om ryggens form for de som verdsetter å bruke den til å samle ingredienser. Kan du leve med det, er kniven en god investering i estetikk og kokkeglede.


Ting vi liker:

  • Det vakre designet med dypetset og polert damaskstål, som gir mindre friksjon når man skjærer gjennom grønnsaker og kjøtt 
  • Den ekstra buede eggen, som gjør hakking og kutting av grønnsaker til en lek 
  • Det fantastisk gode eggstålet, som blir nesten magisk skarpt og holder skarpheten lenge 
  • Det elegante skaftet i høykvalitets masurbjørk som balanserer kniven perfekt 
  • Den fremtrukne hælen, som gjør kniven tryggere å bruke og reduserer faren for kutt i fingrene

Ting å tenke på:

  • Den estetisk flotte, svaie ryggen er mindre praktisk hvis du er vant til å bruke knivryggen til å samle/skrape ingredienser. 
  • Det assymetriske skaftet, som ikke er optimalt for venstrehendte 
  • Det slanke bladet er mindre egnet til tyngre oppgaver som å dele store kålhoder og rotfrukter, eller hugge hodet av stor fisk 
  • Kvalitet koster!
Håndtak MIYABI 5000MCD Kniv - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Gjennomtenkt design

MIYABI 5000MCD Kokkekniv liggen på et fat - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Presisjon og perfekt

MIYABI 5000MCD Kokkekniv liggen på et fat med ost - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Vakker og allsidig

MIYABI 5000MCD Sujihiki / Trancheringskniv - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Lykken er...