🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester ZWILLING Tanrei

23. mar 2025
🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️ - Vi tester ZWILLING Tanrei - Me & Max AS
ZWILLING Tanrei 14cm universalkniv

En liten kjempe på kjøkkenet!


Lei av sløve kniver? Denne lille kraftpakken av en kniv forandret kjøkkenet mitt! ZWILLING har lenge vært kjent for sine kvalitetskniver, og Tanrei-serien er deres nyeste flaggskip.    

Jeg har lenge sett på Kramer-designknivene fra ZWILLING, men har vært litt usikker på den spesielle formen på disse knivene, men da ZWILLING lanserte en ny toppserie de har døpt Tanrei, med et mer japansk formspråk, bestemte jeg meg for å gå til anskaffelse av en 14 cm utility-kniv eller alt-muligkniv, om man vil.   

Tanrei-serien fra ZWILLING består av flere ulike typer kniver til ulik bruk, som vil kunne dekke de aller fleste behov på de aller fleste kjøkken. Serien omfatter kniver fra de mindre universalknivene med 10 og 14 cm blad, en santoku på 18 cm, en kokkekniv på 20 cm og en trancherkniv og en brødkniv på 23 cm.   

Knivene i Tanrei-serien har fått videreført mange av de gode kvalitetene til den tidligere Kramer-serien, men i et helt nytt designspråk. Tanrei-serien er en suveren kombinasjon av japansk håndverk og tysk ingeniørkunst. Produsert i Japan, med skaft i linen micarta, et vakkert, tapert blad kledd i rustfri høy-kontrast damaskstål med 100 lag og et eggstål med høy hardhet, som holder eggen skarp lenge. Alle disse elementene gir kniver med god balanse, enkelt vedlikehold og høy bruksverdi.   

Kniven var skarp rett ut av boksen, men som profesjonell knivsliper ga jeg den etter en ukes tid en god sliping med ca 12 grader slipevinkel på hver side. Jeg slipte kniven opp til #4000 korn (fin slipestein), og det oppdaterte eggstålet fra ZWILLING tok en helt fantastisk egg. FC63 er Zwillings betegnelse på eggstålet, som står for Fine Carbide og med en hardhet på 63 på Rockwellskalaen (HRC63). Dette er ett av de hardeste knivstålene jeg har sett i kommersielt produserte kniver.   

Jeg har vært vant til å bruke litt større kniver på kjøkkenet og var litt usikker på hva jeg kunne forvente av en såpass liten kniv, men etter to uker intens testing av Tanrei 14 cm utility-kniven har jeg konkludert med at denne lille kniven slår langt over vektklassen sin. Skaftet, som er litt tykkere enn vanlig på kniver av denne størrelsen, gir veldig godt grep og kontroll, og gir fremragende kraftoverføring fra hånden til bladet. Med smidd holk, et tapert blad som er tykkere ved skaftet og jevnt smalnende mot spissen, og med en vekt på ca 140 gram føles kniven veldig solid i hånden. Den føles derfor naturlig klar for langt større oppgaver enn det størrelsen skulle tilsi.    

Etter slipingen har kniven beholdt skarpheten gjennom en uke med hard bruk i alt fra utbening av hel kylling, skjæring av ulike typer grønnsaker, hakking av løk og urter, og til skjæring av både rått og stekt biffkjøtt. Kniven er kraftig nok til å skjære større grønnsaker som kål, sellerirot og store gulrøtter, og samtidig har den en fin tupp som gjør finhakking av hvitløk og sjalottløk til en lek. Denne lille kjempen gjør alt like godt og ubesværet, og hadde den vært bare to-tre cm lengre hadde den vært den perfekte kandidat i spørsmålet «hvis jeg bare skulle ha én eneste kniv på kjøkkenet…».   

Konklusjon: Jeg har på kort tid blitt veldig glad i denne kniven, og bruker den nå mest av alle knivene mine på kjøkkenet. Jeg ønsker meg allerede både santokuen, kokkekniven og trancherkniven i Tanrei-serien, da jeg virkelig elsker skaftene og designet på disse knivene. Zwillings nye flaggskip synes å leve opp til ambisjonen om en japansk-produsert high-end knivserie for både den kresne hobbykokken og den profesjonelle. Ok, den er kostbar, men kvaliteten, designet og nivået på håndverk og materialer mener jeg rettferdiggjør prisnivået. Kjøkkenkniver blir ikke mye bedre enn dette.   

Jeg kan vanskelig gi denne kniven noe annet enn 5 store blinkende stjerner av 5!

Ting vi liker:

  • Eksepsjonell ytelse og design rettferdiggjør i stor grad den høye prisen på disse knivene   
  • Godt grep som gjør kniven trygg og enkel å kutte med    
  • Fantastisk balanse, som gjør kniven til en naturlig forlengelse av hånden   
  • Et vakkert blad med rustfri 100 lag damaskstål og et svært godt og hardt eggstål som gir enkelt vedlikehold over tid   
  • Skarp rett ut av esken og holder eggen godt, og med høyt potensiale for finsliping   
  • Stor nok til de aller fleste oppgaver på kjøkkenet   
  • Lett å rengjøre

Ting å tenke på:

  • Høy prisklasse sammenlignet med mange andre kniver av samme størrelse   
  • Hardt eggstål som kan få brekkskader på eggen ved hard (mis)bruk   
  • Eksepsjonell ytelse kan føre til et ønske om å utvide med flere kniver fra Tanrei-serien   
  • Skal, som alle kniver, ikke i oppvaskmaskin, da det vil kunne skade det vakre skaftet og ødelegge den fine eggen.
Samling av ZWILLING Tanrei kniver på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Vakkert og funskjonelt

Knivbladet av en ZWILLING Tanrei kniv på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Magisk stål

Håndtaket av en ZWILLING Tanrei kniv på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Elegant håndverk

ZWILLING Tanrei kniv som kutter en lotus frukt på en fjøll - Me & Max AS
Ta en kikk her...

Lykken er...