Magi skjer på kjøkkenet med denne Cocotten
Etter mange år med Le Creuset på kjøkkenet gikk vi (kona og jeg) etter litt research til anskaffelse av et par av STAUB sine støpejernsgryter. Valget falt på Cocotte 28 cm og Christera 28 cm, begge i fargen Grenadine, som kona hadde forelsket seg i, og som er en nydelig mørk rød farge.
Etter noen uker med de nye grytene i hus angrer vi ikke et sekund! Da vi bare er to i husstanden er det Chistera sautépannen vi bruker mest, da den har et noe mindre volum og da den har vist seg utrolig allsidig. Designet er helt fantastisk, og den dype, røde fargen gir et elegant og varmt uttrykk. I tillegg er gryten et smykke, både på platetoppen, kjøkkenbenken og på bordet, og har samlet mange positive kommentarer fra venner og familie på besøk. Vi kjøpte også med de flotte «okseknottene» til lokkene, som gir veldig godt grep i lokket og gir et eksklusivt preg. Støpejernet i grytene er solid og tungt, og gir veldig jevn varmefordeling og holder godt på varmen. Også når vi serverer middagen rett i gryten, noe vi gjør stadig oftere med en slik vakker gryte.
Den perfekte varmefordelingen og Chistera-designet på innsiden av lokket med de små knottene som samler damp og fordeler den jevnt over maten, gjør STAUB-grytene perfekte for langtidskoking og gryteretter. Disse knottene er designet for å skape en "regnskogseffekt" i gryten, som bevarer fuktigheten og gir saftig mat. Dette gjør også grytene svært energieffektive, da de slipper ut lite damp og derfor kan småkoke med veldig lite effekt. Den robuste emaljen, med en lett ru overflate, er også veldig god til bruning av kjøtt, og gryten er lett å rengjøre etter steking, siden stekeskorpen løsner lett med litt væske (deglasering). Støpejernet gjør dessuten at grytene kan benyttes på alle typer koketopper, inkludert induksjon, og de kan settes rett i ovnen. Vi synes størrelsen på sautégryten på 28 cm er perfekt for en familie på to til fire, både til hverdagsmiddager og festmåltider.
Gryten har vist seg svært allsidig, og vi har brukt den til både steking, koking og baking – inkludert kjøtt, fisk og eplepai – og den holder seg like fin. Det første måltidet vi lagde i Chistera gryten var svinekjake, og den ble helt nydelig! Emaljen inne i gryten gjør gryten enkel å rengjøre og rustfri, men jeg anbefaler likevel å vaske den for hånd med varmt vann og mild såpe.
STAUB sine støpejernsgryter (Cocotter) koster litt, men de er nærmest uslitelige ved vanlig bruk. Kombinasjonen av vakkert design, høy kvalitet og utmerket funksjonalitet gjør derfor grytene til en god investering for enhver matentusiast. Ser du etter en støpejernsgryte av topp kvalitet, kan jeg varmt anbefale grytene fra STAUB. Vi er utrolig fornøyde med grytene, og gleder oss til å lage mange deilige måltider i disse i årene som kommer.
Jeg gir STAUB Chistera Sautépanne 5 av 5 stjerner!
Ting vi liker:
- Gryten kombinerer vakker estetikk med høy kvalitet og funksjonalitet, noe som gjør den til en fryd både å bruke og se på.
- Mulighet for å tilpasse gryten med ulike knotter på lokket er veldig flott.
- Den spesielle innsiden av lokket resirkulerer dampen fra kokingen og gjør gryten veldig energieffektiv.
- Støpejernet sikrer jevn varmefordeling og holder godt på varmen, noe som er ideelt for bruning av kjøtt, langtidskoking og gryteretter.
- Den robuste emaljen gjør rengjøringen enkel, spesielt etter bruning av kjøtt, noe som er et stort pluss i hverdagen.
- Gryten er nesten uslitelig, noe som gjør den til en langsiktig investering for enhver matentusiast.
Ting å tenke på:
- STAUB-grytene er i den øvre prisklassen, noe som kan være en barriere for noen.
- Støpejern er tungt, noe som kan gjøre gryten vanskelig å håndtere, spesielt for de med begrenset styrke.
- Selv om emaljen er lett å rengjøre, anbefales håndvask, noe som kan være tidkrevende.